A A A

Betreft: passendheidstoets

Almere, 7  juli 2015

 

Beste heren en dames,

Op de provinciale vergadering van de Nederlandse Woonbond d.d. 8 juni jl. werden wij geconfronteerd met een schrijven uwerzijds aan de leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal  over de passendheidstoets (uw brief van 19 mei 2015 met kenmerk 2015.058 ADE/qs).

Door de reacties van de aanwezige Flevolandse huurdersorganisaties willen wij u op de gemiste kans voor mogelijke ideeën en oplossingen wijzen als u hier vooraf met uw huurdersvertegenwoordigers over gesproken had.

Wij delen uw zorgen bij de uitvoering van de passendheidstoets: oplopende wachttijden, beperkte keuzevrijheid, achterstandswijken, meer verkoop en minder renovatie en nieuwbouw. Wij zijn echter van oordeel dat het passend toewijzen in lijn is met de kerntaak van de corporaties om betaalbare woningen aan de primaire doelgroep aan  te bieden.

Niet passend toewijzen betekent dat de huurtoeslagontvangers de armoede in worden gejaagd. Voor het oplossen van de bovenstaande problemen willen wij dan ook geen afwijkende passendheidstoets voor de provincie Flevoland. Wij zien meer heil in een oproep aan de Tweede Kamer om de verhuurdersheffing voor de Flevolandse verhuurders naar beneden bij te stellen. Dit zal namelijk zowel de portemonnee van de Flevolandse verhuurders als de huurtoeslagontvangers in Flevoland sparen.

Nogmaals van uw kant een gemiste kans op huurderparticipatie zoals die ons inziens bedoeld is. Wij zouden dit onderwerp dan ook graag samen met u willen bespreken  om het probleem van de Flevolandse huurders en volkshuisvesting  in Den Haag ten gehore te brengen.

Met vriendelijke groet.

Namens de Flevolandse huurdersorganisaties:

Huurdersorganisatie Goede Stede Almere

Huurders Vereniging Almere

Huurders Belangen Zeewolde

Huurders Belangen Vereniging Dronten

Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Almere

Huurdersvereniging Ons Belang

Stichting Huurdersbelang Mercatus