A A A

Op 21 maart jl. heeft SHY de reactie van Ymere ontvangen op het advies op de huurverhoging van dit jaar. Daarmee is het adviestraject formeel afgerond. Het bestuur van SHY wil middels deze brief toch nog reageren op de lijnen van argumentatie die Ymere formuleert als grond om de adviezen van SHY niet over te nemen. 

Ymere, huurdersorganisatie 3HO en woningcorporaties GoedeStede en de Alliantie hebben vandaag samen met gemeente Almere hun handtekening gezet onder de nieuwe productieafspraken voor de periode 2024 t/m 2028. De partijen zetten zich de komende vijf jaar in om bijna 4.100 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.

Vocht en schimmel in de woning zijn een bekend probleem voor veel huurders. Niet alleen ziet het er niet fris uit, het is ook schadelijk voor uw gezondheid. Als huurder is het belangrijk om dag in dag uit de woning te ventileren. Maar dit is niet altijd mogelijk, en zelfs wanneer huurders er alles aan doen om schimmel te voorkomen kan het probleem nog steeds opduiken.

In een baanbrekende uitspraak heeft een kantonrechter in Amsterdam enkelglas als gebrek erkend. De verhuurder moet het probleem verhelpen. De rechter erkent dat een groot energielek in een woning anno 2024 niet meer normaal is. Een verhuurder is wettelijk verplicht een huurder goed woongenot te verschaffen. Slechte isolatie past daar niet meer in, vanwege de klimaatcrisis en de sterk gestegen kosten van energie. De zaak werd aangespannen door een huurder in Amsterdam centrum, ondersteund door !WOON en het Emil Blaauw Proceskostenfonds. De verhuurder kan in beroep, maar is een stuk sneller en voordeliger klaar als hij het isolatieglas gewoon laat aanbrengen.

Lees meer op de website van Stichting !WOON

Eind 2023 vroegen we samen met Ymere ons digitaal huurderspanel om mee te denken over het onderwerp armoede. Omdat we ons willen verdiepen hoe armoede leeft, waren onze panelleden aan het woord door aan te geven hoe belangrijk zij het onderwerp armoede belangrijk vinden en hoe zij hierin staan.Ymere heeft de resultaten samengevat en gepubliceerd, de samenvatting is te vinden op de website: Resultaten onderzoek armoede

(bron: SHY Nieuwsbrief #2)