A A A

Minister Blok wil eenjarige huurcontracten mogelijk maken. Dit najaar stuurt hij een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, liet hij vanochtend weten in het Algemeen Dagblad (AD).

Bij een dergelijk contract loopt de overeenkomst automatisch na een jaar af. De Woonbond is tegen deze aantasting van de bescherming van huurders.

Bloknomade Minister Blok hoopt op deze manier meer aanbod te creëren van huurwoningen in het middensegment, schrijft de krant. Volgens Blok willen kleine particulieren wel een woning verhuren, maar deinzen ze terug door de huurbescherming. ‘De kleine particulier vindt dit een spannende markt,’ aldus Blok in het AD. ‘Met tijdelijke contracten kunnen we hem hopelijk een duwtje in de rug geven.’ De mogelijkheid blijft wel bestaan om na een jaar tijdelijke verhuur het contract om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. De Woonbond ziet door de stapeling van mogelijkheden voor tijdelijke contracten steeds meer onzekerheid ontstaan voor starters op de huurmarkt.

Afhankelijke positie

De jaarcontracten zorgen voor een nog ongelijkere positie van de huurder ten opzichte van de verhuurder. Een huurder die kans wil maken op een vast contract zal zich eerder koest houden over gebrekkig onderhoud en een te hoge huurprijs of te hoge servicekosten. Daarnaast zullen meer huurders noodgedwongen moeten verhuizen, wat een hoop stress en kosten met zich meebrengt.

Schaarste

Het probleem van schaarste op de woningmarkt wordt met tijdelijke contracten ook niet opgelost. Tijdelijke contracten zullen vooral ten koste gaan van nieuwe contracten. Er is dus eerder sprake van het herverdelen van schaarste. Volgens de Woonbond is er vooral behoefte aan een groter aanbod van betaalbare huurwoningen, om zo de lange wachtlijsten aan te pakken.