A A A

ALMERE – De kleine opening waar bewoners uit de Bouwmeesterbuurt zich onlangs nog aan vasthielden, blijkt niet meer dan valse hoop.  Zowel woningbouwvereniging Ymere als de gemeente trekken de stekker uit buurtbeheerbedrijf B5: vanaf 18 december valt het doek voor het in de wijk zo geliefde initiatief dat zou voorkomen dat de wijk verloedert.

Dat het stopzetten van B5 behoorlijk wat onrust en onvrede bij omwonenden oproept is dan ook begrijpelijk, maar volgens de gemeente en Ymere absoluut niet nodig. Alle taken die B5 nu heeft, van het onderhouden van de wijk tot het uitvoeren van reparatieklusjes bij woningen, zullen zij gaan overnemen. ,,Zoals we dat ook in andere wijken doen”, verklaarde Maikel Huijsman donderdagavond namens Ymere tijdens een speciaal georganiseerde avond voor bewoners uit de Bouwmeesterbuurt. ,,We gaan met de mensen in gesprek en halen een stukje onrust weg. Die onrust is niet nodig. Er gaan dingen veranderen, dat klopt, maar zeker niet verdwijnen.”

Boze geluiden
Toch was er overduidelijk veel ontevredenheid en waren er meer dan genoeg boze geluiden vanuit de bewoners te horen. Vooral Lidy Springveld (67) en Marina Weeling (46) lieten zich duidelijk horen. De twee vrouwen verzamelden de afgelopen weken al 1033 handtekeningen in de buurt om B5 te behouden. ,,Wanneer het buurtbeheerbedrijf verdwijnt, zal de wijk verloederen. De criminaliteit zal stijgen, er zal meer rotzooi op de straten liggen en de tuinen zullen slecht onderhouden worden. Daardoor gaan mensen zich ook weer ongelukkiger en onveiliger voelen. Het is een vicieuze cirkel”, aldus Springveld.

Dictatuur
Vlak voor Springveld dat op een rustige manier vertelde, verloor ze zichzelf even daarvoor misschien iets teveel in emoties. Voor zo’n vijftig toegestroomde bewoners deed ze behoorlijk forse uitlatingen. Zo vergeleek ze de keuze om B5 stop te zetten met de keuzes die in dictaturen worden gemaakt en trok ze zelfs vergelijkingen met de jaren dertig en veertig uit de vorige eeuw. Later kon ze er wel om lachen. ,,Wij praten niet uit emotie, maar vanuit strijd. Het is ongelooflijk belangrijk dat B5 blijft.”

Die kans is nu vrijwel nihil. Dat ziet ook Weeling. ,,Onbegrijpelijk, want B5 betekent veel meer dan je zou denken. Ik verzeker je nu al dat de wijk er over twee maanden een stuk slechter uit zal zien.”

Na afloop sprak Huijsman in ieder geval van een geslaagde avond. ,,De mensen waren rustig en we hebben angst bij ze weggehaald.” Voor een groot aantal bewoners klopte dat zeker, maar voor een aantal zeker ook niet. Springveld en Weeling waren het unaniem met elkaar eens. ,,Nee, deze avond heeft ons niets opgeleverd.”