A A A

Gemeenten gaan zelf over voorrang huisvesting statushouders
15 april 2016
De VNG heeft met minister Blok overeenstemming bereikt over een wetsvoorstel dat het verlenen van voorrang aan statushouders bij toewijzing van een huurwoning regelt. Hierdoor ligt er nu een voor gemeenten uitvoerbaar wetsvoorstel.
De automatische voorrangspositie van statushouders bij de toewijzing van een huurwoning wordt uit de Huisvestingswet geschrapt. Omdat gemeenten een wettelijke taakstelling hebben om statushouders snel te huisvesten, kunnen ze zelf bepalen hoe dit gebeurd: al of niet met voorrang boven andere woningzoekenden.

Maximale ruimte
De wetswijziging zorgt ervoor dat de gemeenteraad maximale ruimte krijgt om de woonruimteverdeling voor statushouders en andere woningzoekenden te regelen, naar eigen inzicht. De gemeente kan de huisvesting van statushouders opnemen in de huisvestingsverordening, via een plan van aanpak of regels in de gemeentelijke woonvisie. Gemeenten zijn daarin nu vrij.

Eerder voorstel
In een eerder kabinetsvoorstel werd alleen maar de positie van statushouders als urgent woningzoekenden uit de wet geschrapt. De VNG vond dat voorstel onuitvoerbaar omdat het voorbijging aan de wettelijke taakstelling van de gemeenten.

Ledenbrief
De VNG komt binnenkort met een ledenbrief met nadere informatie over het wetsvoorstel. Gemeenten die een huisvestingsverordening hebben vastgesteld, hoeven deze verordening als gevolg van het wetsvoorstel niet te wijzigen.

Commentaar HVA.

De automatische voorrangspositie van statushouders bij de toewijzing van een huurwoning is volgens de HVA altijd een verkeerde maatregel geweest en dat hebben we dan ook altijd in samenspraak met onze collega huurdersorganisaties GSA en Alliantie, in 3HO verband bij Gemeente en wooncorporaties laten weten.

Dat de minister nu heeft laten weten deze mening te delen, stemt ons dan ook tevreden en opent weer nieuwe mogelijkheden om de afspraken binnen de (HVV)  “HuisVestingsVerordening”  in Almere gewoon uit te voeren.