A A A

Doorbraak bij woningaanpassing
Gehandicapte huurders mogen vanaf 1 januari 2015 zonder toestemming van verhuurder hun woning aanpassen. Dit is een van de wijzigingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning WMO.

Het gaat hierbij om aanpassingen die er voor moeten zorgen dat mensen met een handicap langer in hun huis kunnen blijven wonen, het gaat hierbij bijvoorbeeld om het aanbrengen van een traplift of het toegankelijk maken van de woning voor een rolstoel.

Gemeenten kunnen besluiten om een woning aan te passen of een persoonsgebonden budget aan de huurder te verlenen zodat deze zelf de nodige aanpassing kan regelen. De eigenaar is verplicht om de aanpassingen toe te staan en de huurder is niet verplicht de aanpassingen bij een evt. verhuizing ongedaan te maken of de verhuurder schadeloos te stellen.

Een andere belangrijke wijziging in de WMO is, dat het beschikbare bedrag direct aan de huurder ter beschikking wordt gesteld en niet zoals in het verleden aan de verhuurder.

De nieuwe regeling juichen wij van harte toe, omdat het de mensen die er van afhankelijk zijn hierdoor aanmerkelijk meer keuze vrijheid krijgen.