A A A

Betaalbaarheid onvoldoende in rapport woningmarkt 21-10-2014
De jaarrapportage Staat van de Woningmarkt 2014 van het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft onvoldoende inzicht in de woonlastenproblematiek van verschillende doelgroepen in Nederland, terwijl de minister dat wel had toegezegd. Dit schrijven Aedes, Woonbond, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), G4 en G32 aan de Tweede Kamer in een reactie op het rapport.

Kwetsbare huishoudens
Aedes, Woonbond, VNG, G4 en G32 maken zich zorgen om de huurstijgingen voor kwetsbare huishoudens en een tekort aan vrijkomende betaalbare woningen. Diverse onderzoeken tonen aan dat het aanbod van betaalbare woningen sterk afneemt.

Geen inzicht
De Tweede Kamer deelt die zorgen en vroeg de minister in november 2013 om een jaarlijks overzicht van de woonlasten van verschillende categorieën huurders en kopers. Deze rapportage zou ingaan op onder meer het aantal huisuitzettingen, gedwongen verkopen, cijfers van het Nibud en de energielasten.

De rapportage geeft echter onvoldoende inzicht in deze onderwerpen. Het rapport gaat onvoldoende in op recente wet- en regelgeving en de effecten daarvan op de woonlasten. Ook zegt het rapport te weinig over ontwikkelingen op lokaal niveau.

Lokale afspraken
Aedes en de overige partijen vragen de Tweede Kamer er bij de minister op aan te dringen de rapportage alsnog met deze informatie aan te vullen. Een terugkerende jaarrapportage die voldoende informatie geeft over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen helpt lokale bestuurders, woningcorporaties en huurdersorganisaties namelijk om daarover goede afspraken te maken.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Lokaal maatwerk is cruciaal om voor voldoende betaalbare huurwoningen te zorgen, concludeerde Aedes in april 2014 in het advies betaalbaar wonen. In dat advies beschrijft Aedes welke maatregelen woningcorporaties kunnen nemen. De betaalbaarheid van de sociale huurwoningen is wat Aedes betreft een gedeelde verantwoordelijkheid van woningcorporaties, overheid en huurders.