A A A

Corporaties investeren miljoenen met prestatiecontract

ALGEMEEN

Vanaf links tekenen wethouder Tjeerd Herrema, Hans Koeleman namens de huurdersverenigingen, Arjan Deutekom van GoedeStede, Karin Reiglingh van Ymere en Gert-Jan van der Vossen van de Alliantie de prestatieafspraken. – Foto: Jeroen Oosterheert ALMERE – De woningcorporaties Ymere, GoedeStede en de Alliantie gaan de komende jaren gezamenlijk op zijn minst 228 miljoen euro investeren in goedkope sociale huurwoningen in de stad. In totaal gaat het om zo’n 1900 woningen die er tot 2020 bij- of omgebouwd gaan worden.

Dat hebben de corporaties samen met wethouder Tjeerd Herrema en Hans Koelman namens de huurdersverenigingen van de drie instellingen afgesproken in een nieuw prestatiecontract. Deze werd woensdag gepresenteerd.

In het contract is afgesproken dat de Alliantie ruim duizend, GoedeStede ruim 800 en Ymere 150 woningen in de prijsklasse tot en met een huur van maximaal 628 euro per maand gaan ontwikkelen. De afspraken gelden voor de komende twee jaar. ,,Daar zijn we ontzettend blij mee, want deze woningen moeten er vooral voor de Almeerse jongeren komen. We hebben namelijk een tekort aan dat soort woningen in onze voorraad”, lichtte Herrema toe. ,,We hebben voor twee jaar gekozen omdat we het eventuele nieuwe college na de verkiezingen de kans willen geven om nieuwe afspraken te maken.”

,,Ik heb het idee dat we hiermee wel het onderste uit de kan hebben gehaald voor de Almeerders”, reageerde Koelman namens de huurdersvereniging. ,,Het is overigens niet alleen voor jongeren van belang dat er meer betaalbare woningen op de markt komen. Ook voor ouderen en het is goed om te zien dat er met deze afspraken ook wordt ingezet om lege panden met een andere functie om te gaan bouwen tot woonruimtes. Als het goed is krijgen we hierdoor een gevarieerder woonaanbod en dat vind ik erg positief”, aldus Koeleman die de afgelopen jaren behoorlijk kritisch is geweest richting de corporaties over het aanbod aan sociale huurwoningen in de stad.

Om dat ombouwen makkelijker te maken gaat Herrema bekijken of hij de procedures daarvoor kan vergemakkelijken zodat er sneller begonnen kan worden. ,,De slagingskans op de woonmarkt voor jongeren kan daarmee worden vergroot en de wachttijden moeten er korter van worden. Daarnaast is het volgens mij de eerste keer dat ook de huurders mee tekenen en ik denk dat zij dan ook de winnaars zijn van deze afspraken”, zo gaf Herrema nog aan bij de ondertekening die in een voormalige groente- en belwinkel in Stedenwijk-Noord plaatsvond. Dat pand op de Coevordensingel wordt omgebouwd tot een starterswoning.