Langzaamaan bieden energieleveranciers nu steeds meer ‘vaste’ contracten aan. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat u zeker weet dat uw tarieven binnen die tijd niet zullen stijgen. Minister Kaag heeft immers aangekondigd dat het prijsplafond aan het einde van dit jaar weer komt te vervallen.
Het nadeel is echter dat u ook niet kan meeprofiteren als de tarieven toch dalen. Per juni komt er namelijk een hogere opzegvergoeding. Nu betalen klanten die voortijdig hun contract opzeggen nog 50 euro voor gas en 50 euro voor elektra. Vanaf juni moet de klant het prijsverschil betalen tussen de marktprijs en de prijs van het contract gedurende de resterende looptijd. Hierdoor loopt de leverancier minder risico met de reeds ingekochte energie.
Wie een slimme meter heeft of wil hebben, heeft nog een andere optie: een dynamisch energiecontract. Deze leveranciers geven per dag de gasprijs aan en per uur de elektriciteitsprijs. Zo kunnen mensen -indien hun dagschema dat toestaat – zelf kiezen voor welk tarief zij hun elektrische apparaten gebruiken, geholpen door de app op hun telefoon. Zo wordt het bijvoorbeeld lucratief om tijdens de lunch een was te draaien of de vaatwasser aan te zetten in plaats van in de ochtend of avond. Op de app is ook ieder moment eenvoudig af te lezen hoeveel stroom verbruikt wordt en hoeveel de eventueel aanwezige zonnepanelen opleveren.
De verschillen in de tarieven zijn aanzienlijk. Let bij het vergelijken wel op wat er allemaal bij de genoemde kWh-prijs in zit, dus of het inclusief vastrechtkosten en belastingen is.