A A A

Tochtstrippen aanbrengen, of en brievenbusborstel, folie achter de radiator, een waterbesparende douchekop, ledlampen, dan wel kieren dichtkitten: het lijken vanzelfsprekende activiteiten om een huis te isoleren in de strijd teen sterk toenemende energieprizen. Niet iedereen kan echter deze stap zetten, vanwege ouderdom of fysieke beperkingen, of omdat het geld ontbreekt: die mensen kunnen hierbij worden geholpen.

Door de gemeente Almere. Die heft hiertoe een budget van 2.8 mIn euro ter beschikking gekregen van het Rijk. De betrokkenen krijgen een kadokaart (spelling gemeente) ter waarde van een paar honderd euro. Zij hebben eerder de energietoeslag gekregen en wonen in een huis met een voorlopig energielabel C of lager. Deze Aimeerders dienen de producten zelf te kopen bij diverse dhz-zaken. aanschaf van witgoed is eveneens mogelijk. In Haven gaat dit project als eerste van start.

Dan komen Energieklussers, na een aanvraag, bij een Almeerder langs om de energiebesparende producten aan te brengen. Coördinator Erwin Lindeier: 'De betrokkenen moeten wel aantoonbaar problemen hebben zelf aan de slag te gaan. Het moet niet zin van: "Laat die mensen dat maar doen. Lekker makkelijk". Zo is het niet!'

Inmiddels is in een proefwoning het nodige aan ervaring opgedaan (waar leerlingen van het ROC aan meewerken, zie foto), ook met het gebruik van een warmtemeter.

Wat levert een bepaalde maatregel op? Vragen? Regional Energieloket via 088 525 41 10 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 ur) of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onder het toeziend oog van een Energie-klusser brengt een leerling van het ROC een tochtstrip in een proefwoning aan. (foto Michiel Broekman, zelf Energieklusser)