A A A

Een nieuwe lente een nieuw geluid,

Beste lezer(es), In de eerste plaats een gelukkig en gezond 2021.
Als bestuur van de HVA hopen we het rampjaar 2020 snel te kunnen vergeten en weer op de oude voet door te kunnen gaan met ons werk, ook hopen we elkaar spoedig weer een keer te kunnen ontmoeten op onze ALV vergadering, want dat hebben we wel gemist hoor.
Als eerste belangrijk nieuws kunnen we u laten weten dat het ons ondanks alle corona ellende toch gelukt is om voor het nieuwe jaar 2021 ons bestuur uit te breiden met zes nieuwe mensen, waarvan 2 in een ondersteunende functie en vier als aspirant bestuurslid, wij zijn daar natuurlijk hartstikke blij mee en heten alle nieuwe mensen van harte welkom in het bestuur.


Een functieverdeling heeft nog niet plaatsgevonden, we zullen daarvoor eerst in overleg treden met de nieuwe mensen en kijken waar of de interesses liggen.
Waarbij we hopen op een langdurige fijne samenwerking op de ons zo vertrouwde manier.


Dachten wij eerst dat Ollongren het snapte, nu blijkt toch weer dat ze het nog steeds niet snapt.

Hadden we als huurdersvereniging eerst nog hoop dat onze onvolprezen minister Ollongren toch nog ten halve gekeerd was in plaats van ten hele gedwaald, zo moeten wij helaas constateren dat het toch weer ijdele hoop is geweest.
Verruiming mogelijkheden tijdelijke huurovereenkomsten.
In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld om het gebruik van tijdelijke huurovereenkomsten te verruimen. Het wordt hierbij mogelijk gemaakt om voor een periode van drie jaar in plaats van voor twee jaar een contract voor bepaalde tijd aan te bieden. Hier zijn wij als huurdersvereniging mordicus tegen. Bovendien maakt de wetswijziging het mogelijk om binnen de termijn van drie jaar een tijdelijk contract eenmalig te verlengen. Dat betekent een stapeling van woononzekerheid. In plaats van een vast contract, kunnen huurders nogmaals een tijdelijk contract aangeboden krijgen waardoor het zicht op een vast contract nog verder uit het zicht raakt, daarom is het geen verbetering om van twee jaar rechteloosheid drie jaar te maken en reguliere woningzoekende steeds meer buitenspel te zetten.
De belofte van de Wet Doorstroming Huurmarkt uit 2015 was dat met het mogelijk maken van tijdelijke huurovereenkomsten het aanbod zou toenemen. Zonder dat dit deugdelijk is geëvalueerd ligt er nu een voorstel om tijdelijke contracten verder te verruimen. Bewijs voor het toenemen van het aanbod – laat staan of dit het gewenste aanbod is – ontbreekt vooralsnog volledig.

Grootschaliger gebruik van tijdelijke contracten is ook een middel geworden om vaker van huurder te wisselen. Hierbij kan bij wisseling van huurder door de verhuurder een sprong in de huur worden gemaakt. Zodoende lijkt het vaker wisselen van huurder ook een verdienmodel voor verhuurders.

Huurder kan niet opzeggen!!.

Aan het tweede lid van het wetsvoorstel wordt een zin toegevoegd, luidende:
Voor een voor onbepaalde tijd aangegane huur kan een termijn vanaf de ingangsdatum overeengekomen worden waarbinnen de huurder niet kan opzeggen.” Het toevoegen van een dergelijke bepaling is absoluut onbespreekbaar. Een huurder moet – met inachtneming van een redelijke opzeggingstermijn – altijd kunnen opzeggen. Er kunnen zich immers altijd omstandigheden voordoen (bijv. werk, inkomen, relatie, gezinsuitbreiding) die verhuizen noodzakelijk maken, die vrijheid mag een huurder niet ontnomen worden. Zeker bij tijdelijke contracten is opzegging belangrijk, want huurders blijven kijken naar tussentijdse kansen op een vaste woongelegenheid. De mogelijkheid van opzegging is het enige onderdeel van het concept van marktwerking in de huursector waar de huurder wat aan heeft.

Vast contract als norm.

Wat ons als HVA betreft zijn er in de commerciële huurmarkt, al te veel mogelijkheden voor tijdelijke verhuur en moet dit zeker terug worden gedrongen. Het mag duidelijk zijn dat een verdere verruiming van het gebruik van huurovereenkomsten voor bepaalde tijd voor de HVA niet acceptabel is. Wij staan als HVA alleen achter een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een ‘vast’ contract geeft de huurder zekerheid. Voor specifieke doelgroepen (studenten en jongeren) en specifieke situaties (bijvoorbeeld verhuur van woningen onder de Leegstandswet en laatste kans-contracten) zijn er specifieke huurovereenkomsten beschikbaar die een generieke huurovereenkomst voor bepaalde tijd overbodig maken. Maar ook hier past een grote terughoudendheid. Jongeren zien zich steeds meer en steeds langer geconfronteerd met flexibilisering: hoge huren met tijdelijke contracten en laagbetaalde banen met onzekere arbeidsovereenkomsten of ZZP-constructies.

Samenhang wetsvoorstel

Als HVA staan wij achter de implementatie van een opkoopbescherming in de bestaande woningvoorraad om de positie van starters en woningzoekenden te verbeteren. De verruiming van tijdelijke huurcontracten zorgt voor een verdere uitholling van de zekerheid van huurders. En daar kunnen wij absoluut niet mee akkoord gaan. Wat wij ook niet begrijpen is, dat de twee voorstellen zijn samengebracht in één wetsvoorstel, aangezien het nadrukkelijk verschillende voorstellen betreft die geen onderling verband met elkaar hebben. Wij stellen daarom voor het wetsvoorstel op te knippen in twee delen, één deel dat de opkoopbescherming in de bestaande voorraad mogelijk maakt, en één deel over de (on)wenselijkheid van tijdelijke huurovereenkomsten in een breder perspectief. – omdat hier kamerbrede steun te verwachten valt – en dit na de kabinetsformatie van de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 17 maart 2021 in een breder perspectief te beslissen. Wij zijn als HVA van mening dat het vaste huurcontract weer de norm moet worden en de tijdelijke huurcontracten definitief in de vuilnisbak verdwijnen.


Update huurbeleid 2021.

In deze link die u verwijst naar de website van Aedes, wordt u helemaal bij gepraat over de wijzigingen in het huurbeleid voor het jaar 2021 zoals de regering voor ons bedacht heeft.
Omdat wij het zelf niet beter hadden kunnen verwoorden zijn we van mening dat we het ook niet moeten proberen, maar u gewoon moeten doorlinken. Wanneer zich onverhoopt toch nog wijzigingen mochten voordoen, houden we u op de hoogte.