A A A

Update van onze secretaris

Beste bestuursleden,

Om u op de hoogte te houden en te melden dat we niet in slaap gevallen zijn is hier een update van de ontwikkelingen bij de bewonerscommissies en binnen de HVA.

Toen ik zocht naar de laatste ALV-notulen drong het (weer) tot mij door dat ik daarvoor terug moest naar december 2019.
Het is triest maar waar en het houdt helaas nog niet op!
We hebben het al vele malen toegewenst, maar nog één keer:
Namens het bestuur van HVA wensen wij u voor 2021 een beter jaar dan 2020 waarin gezondheid en geluk de overhand hebben.
…… En dat Corona aan onze deuren voorbij mag gaan!!

Voor zover we weten is één van onze leden in de eerste golf besmet geraakt. Gelukkig gaat het nu weer beter met haar, al ondervindt zij nog steeds de naweeën en is nog steeds onder behandeling.
Mede daarom roepen we nogmaals op om vooral voorzichtig te zijn en bijeenkomsten te mijden.
En als u iets wilt doen voor bewoners zoek het dan in een attentie met een briefje erbij dat jullie aan ze denken en dat het weer allemaal goed komt. OF: Je kan het geld natuurlijk ook opsparen voor “betere tijden”.
Bij ons bij De Banaan Twickellaan hebben we middels tuinconcerten 3 keer een muzikale groet laten klinken door duo Mark Kirkenier, Willeke Schoonewille en een trio o.l.v. zanger Marco. Een groot succes!

Loting De lootjes werden (onafhankelijk en willekeurig) getrokken door de dochter van ons aspirant bestuurslid Erwin Versteeg (zie “Nieuwe bestuursleden”).
Welke BC mag/ moet op korte termijn haar bonnen en financiële bescheiden 2020 inleveren ter controle?:
De Wierden Ymere en Catharanthus (Kruidenwijk) zijn de “gelukkigen”.
Zij worden verzocht om VÓÓR 15 februari hun bescheiden (met originele aankoopbonnen) te overhandigen aan onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Edwin Kuster.

Nieuwe (aspirant) bestuursleden

Na een brainstormsessie gedurende onze beleidsdagen in augustus 2020 en een oproep door Ymere hebben we, met medewerking van Henri Zegers, gespreksleider van HVA in Noordwijk en beleidsadviseur van !WOON, een succesvolle zoektocht ondernomen om nieuwe bestuursleden te werven, met als resultaat een aantal kandidaten met wie wij inmiddels goed samenwerken.
Hun namen (op alfabetische volgorde):

Colly Bouman
Rachel van de Deeterink (Contacten onderhouden met Bewonerscommissies)
Jerrol Hooten
Erwin Versteeg, (Beheer en onderhoud website)
Jennifer Wolff
Op termijn hopen wij dat zij de “oude” bestuursleden vervangen.

“Oude“ bestuursleden:
Wilma van Lijf, Voorzitter
Edwin Kuster, Penningmeester
Henk Groot, Secretaris
Wido Scholte, Bestuurslid
Piet Lautenbach, Bestuurslid
Jan Epskamp, Bestuurslid

We hopen jullie binnen afzienbare tijd weer te zien bij een ALV en andere bestuursleden in de wandelgangen.

Blijf actief (binnen de regels) en gezond!!


Huurders moeten Vestia gaan redden.

Er is een voorstel in de maak om de in financiële nood verkerende wooncorporatie Vestia op te splitsen in drie afzonderlijke corporaties.

De in het verleden doorgevoerde harde bezuinigingen hebben geen enkel effect gehad en ook de verkoop van grote partijen woningen heeft niet mogen baten, wat het opsplitsen in drie nieuwe corporaties dan voor zin zal hebben is ons een groot raadsel.
Het enige dat we hiermee bereiken is dat er drie nieuwe besturen met nieuwe kosten komen, die het probleem alleen maar groter maken.

Toen in 2002 Vestia bijna failliet ging door de volledig uit de hand gelopen derivaten kwestie, die oorspronkelijk bedoeld was om zich in te dekken tegen mogelijk stijgende rente kosten, moesten de corporaties in Nederland al voor +/- twee miljard bijspringen omdat de rente niet steeg, maar juist drastisch daalde.

Ondanks deze eerdere financiële steun, van zo’n negenjaar geleden is het Vestia niet gelukt om de problemen boven tafel te krijgen Door de veel te grote en dure leningenportefeuille zijn de rentelasten ongeveer tweemaal hoger dan van de andere corporaties, zodat onderhoud, nieuwbouw en renovatie al jaren van de baan zijn, met catastrofale gevolgen voor de duizenden huurders.

Vestia vormt met haar grote en onoverzichtelijke derivaten portefeuille een te groot risico voor de overige corporaties in Nederland, omdat zij financieel garant moeten staan voor elkaar. Door nu Vestia op te splitsen in drie kleinere corporaties en een onderlinge derivaten ruil te doen wil men het risico trachten te verkleinen.

Wat nu zijn de gevolgen van dit alles, op het eerste gezicht lijkt het mee te vallen. Volgens eerste berekeningen zijn de corporaties met de derivatenruil ongeveer 12 euro per jaar per woning duurder uit. Het voorstel is dat de corporaties de rentelast van Vestia met 28 miljoen per jaar verlagen, voor de tijd van 40 jaar.

Wat betekend dat voor Ymere?

Even een paar getallen op een rijtje: 12 x 70.000 x 40
12euro x 70.000woningen = 840.000 x 40jaar = 33.6 miljoen.
Het kan toch niet waar zijn dat de Ymere huurders en alle andere huurders van wooncorporaties in Nederland "veertig jaar" gaan betalen voor het wanbeheer van Vestia ? Als we bedenken dat we in het verleden al met zijn allen hebben gepoogd Vestia overeind te houden door even 675 miljoen te doneren.
Terwijl we als huurdersorganisatie al jaren te horen krijgen dat er geen geld is en we al jaren de verhuurdersheffing aan den Haag betalen.
Voor een dieper gaande uitleg van de verhuurdersheffing en de cijfertjes, verwijzen we u naar het bericht hierover van onze collega huurdersvereniging HYA uit Amsterdam.

De Woningwet verplicht corporaties om voor de afhandeling van klachten een reglement op te stellen. Met de voorgestelde wijziging van artikel 55b van de Woningwet vindt de aanwijzing van een klachtenregeling voor corporaties voortaan plaats bij ministerieel besluit. De regering is van plan het actuele voorbeeld-klachtenreglement (versie 15 oktober 2018) van Aedes aan te wijzen als het geldende reglement.