A A A

Zoals bekend kondigt het regeerakkoord van VVD en PvdA een verhuurdersheffing aan die in 2017 zal zijn opgelopen tot circa 2 miljard euro op jaarbasis. Vooral in corporatiekringen wordt steen en been geklaagd. Ortec Finance heeft becijferd dat de nieuwbouwinvesteringen stil zullen vallen.

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting concludeerde dat circa 40 woningcorporaties hierdoor in financiële problemen komen. Door de ingebouwde solidariteit in het corporatiestelsel zou uiteindelijk het gehele corporatiesysteem door de verhuurdersheffing destabiliseren.

In kringen van vastgoedbeleggers is het opvallend stil. Betekent dit dat deze marktpartij de verhuurdersheffing accepteert? De heffing heeft betrekking op woningen met een gereguleerde huur. Woningcorporaties worden hierdoor veel harder getroffen dan vastgoedbeleggers. Toch valt ook in kringen van vastgoedbeleggers veel kritiek te beluisteren op de voorgenomen verhuurdersheffing.

De stilte is deels een kwestie van cultuur en tactiek. De IVBN geeft meestal de voorkeur aan stille diplomatie. De megafoon klinkt hier niet zo vaak. Zij kunnen in plaats van de voice-optie kiezen voor de exit-strategie: vastgoed afstoten en gelden elders beleggen. Voor corporaties is geen exit-strategie beschikbaar. Vastgoedbeleggers hanteren vaak een andere timing dan actoren in de sociale-huursector. Zodra er een concreet wetsvoorstel ligt, stapt men soms naar de rechter. Daarbij worden niet zelden zeer capabele advocaten ingeschakeld.

Hoe het ook zij, vastgoedbeleggers voelen niets voor een verhuurdersheffing die de concurrentieverhouding tussen kopen en huren verder scheeftrekt en de rendementsperspectieven aantast. Het ergste is dat hierdoor nieuwe onzekerheden op de huurmarkt worden geïntroduceerd. De regering verwerft zich immers een nieuw instrument dat misschien klein begint, maar in moeilijke tijd gemakkelijk kan worden geïntensiveerd. Er ontstaat een nieuwe knop waarmee het Rijk kan sturen en afromen.

Zo’n instrument hebben regeringen van andere landen niet. Introductie van een verhuurdersheffing betekent een signaal voor internationaal opererende vastgoedbeleggers: investeer niet in Nederlands residentieel vastgoed: te riskant, te gevaarlijk. Voor vastgoedbeleggers heeft de verhuurdersheffing het karakter van een bermbom.