A A A

Gemeenten en corporaties Gooi en Vechtstreek slaan alarm over woningaanbod

7 november 2013

Gemeenten en corporaties in Gooi en Vechtstreek slaan alarm over het woningaanbod. In een brandbrief aan minister Blok vragen ze de verhuurderheffing te beschouwen als een crisismaatregel en die vanaf 2018 af te schaffen. Daarnaast vragen zij de huurtoeslag te verhogen voor de laagste inkomensgroepen.

De gemeenten en corporaties in Gooi en Vechtstreek willen gezamenlijk optrekken om op korte termijn de situatie voor woningzoekenden te verbeteren, maar zien daartoe geen kans door het rijksbeleid.

Alarmerend

Voor woningzoekenden met de allerlaagste inkomens (bijstandsniveau) of met een middeninkomen (€ 34.229 – € 43.785) is de situatie in Gooi en Vechtstreek ronduit alarmerend: gezien de vraag zijn er te weinig sociale huurwoningen, zijn sociale huurwoningen te duur voor de laagste inkomens en zijn

de meeste koopwoningen te duur voor lage en middeninkomens.
Meer informatie
Bovenstaande conclusies staan in een pas verschenen RIGO-studie. Deze en de brandbrief vindt u op de website van Gooi en Vechtstreek.

Bijschrift:

Als we deze nootkreet uit gooi en vechtstreek vergelijken met het artikeltje dat we als HVA hebben gepubliceerd op onze website onder de kop.

Wat wil min. Blok nu eigenlijk?
dan kunnen we maar een conclusie trekken, minister Blok begrijpt het niet, of wij berijpen het niet. Wij als HVA zijn van mening dat onze minister behoorlijk de weg kwijt is. Als hij namelijk met droge ogen durft te beweren dat er in dit land 500.000 socialehuurwoningen te veel zijn dan lopen al die mensen die 7 en 8 jaar op zoek zijn naar passende woonruimte de zaak flink te bedonderen en kunnen we de woningburo’s wel dicht doen, dat scheelt weer een hoop geld.

Maar zo zit de zaak natuurlijk niet in elkaar, minister Blok en zijn politieke vrienden roepen dit namelijk alleen maar om de a-sociale verhuurdersheffing te kunnen gebruiken om hun graaien in de portemonnee van de minst bedeelden in dit land te kunnen rechtvaardigen.

In plaats van dit a-sociale gedrag zou de minister, zoals voorgesteld wordt door gooi en vechtstreek , er voor moeten zorgen dat de minstbedeelde in onze samenleving, meer, in plaats van minder, huurtoeslag zouden krijgen, zodat zij hun hooft op een menswaardige manier boven water kunnen houden en niet bij bosjes zijn aangewezen op de voedselbank.

De tijd zal leren dat door deze onzalige maatregelen van onze minister de huisuitzettingen dramatisch zullen toenemen, de eerste tekenen dienen zich al aan en zullen alleen maar verergeren. Wij als huurdersvereniging kunnen hier niets anders tegen doen dan de mensen die door deze maatregelen worden getroffen, proberen met raad en daad bij te staan, veel zal het niet helpen, maar misschien kunnen we door onze stem bij de gemeente en wooncorporatie te laten horen en mensen de weg te wijzen, een klein steentje bijdragen.