A A A

Hebben wij als huurdersbelangen vereniging Almere reeds meerdere malen gewaarschuwd voor het onbetaalbaar worden van de huren in dit land, doordat +/- 30% van de huishoudens nu reeds financieel onderwater staan waarbij vooral ook ZZP ers in Almere tot de getroffen groep hoort en de nood in Almere met enorme sprongen toeneemt.


Nu hebben ook de voedselbanken aan de bel getrokken omdat de toeloop enorm is en onbeheersbaar dreigt te worden.
Tel daarbij op de komende huurverhoging die er in juni weer aankomt en wij voorspellen dat de nu nog enigszins beheersbare huisuitzettingen plus de druk op de voedselbanken in ras tempo zullen leiden tot onaanvaardbare toestanden in Almere en de rest van Nederland.
Als de ongebreidelde graaizucht van deze regering, waardoor de corporaties gedwongen worden om via de verhuurdersheffing in totaal 1,7 miljard euro af te dragen niet snel stopt, kunnen we vast beginnen om de tentenkampen in de polder gereed maken om de uitkeringsgerechtigde binnenkort in op te vangen en van voedsel te voorzien.
Met dank aan minister Blok.

Het Voedsel Loket Almere (VLA) signaleert een forse stijging van het aantal aanvragen voor noodhulp in Almere. Volgens adjunct-directeur Jitske Steendam ging het VLA vorig jaar in haar begroting nog uit van 325 hulpvragen, maar ligt het huidige aantal op 500, een stijging van bijna 54 procent.
Het aantal aanvragen stijgt in Almere harder dan landelijk het geval is. De 149 voedselbanken die onder Voedselbanken Nederland vallen, zien een stijging van gemiddeld 30 procent. Voedselbanken Nederland maakte deze week bekend dat zij in gesprek is met leveranciers om aan de groeiende behoefte te kunnen voldoen. Het streven is om voedsel dat anders zou worden verspild op een structurele manier bij de voedselbanken te krijgen. De gesprekken met de producenten en de winkelketens lopen weliswaar goed, maar het blijkt voor Voedselbanken Nederland toch lastig om met de agrarische sector en de horeca afspraken te maken. Zelfs wanneer er concrete afspraken gemaakt worden, duurt het nog twee tot drie jaar voordat er sprake is van een structurele toevoer van voldoende goede voeding, stelt Voedselbanken Nederland.

Volgens Jitske Steendam speelt dit probleem niet bij het Voedsel Loket Almere. ,,Wij vallen niet onder Voedselbanken Nederland. Onze werkwijze is ook heel anders. De helft van onze producten komt van inzamelingsacties die wij bij supermarkten houden. De andere helft kopen wij in. Als er meer aanvragen zijn, dan moeten we dieper in de portemonee tasten’‘, aldus Steendam.
Het VLA kan tot nu toe de vraag nog aan, wat volgens Steendam tot nu toe met veel energie steeds weer lukt. De manier waarop het VLA werkt is volgens Steendam effectiever dan de huidige werkwijze van Voedselbanken Nederland. ,,Er komen ook veel voedselbanken bij ons langs om te kijken hoe wij dat doen’‘, aldus Steendam.